Få en god hvalp fra start

Hvalpe træning er vigtigt, da det er her din hvalp lærer dig og dine grænser at kende. Det er også her at hvalpen søger stabilitet og tryghed, det får man bedst med en familie, der kan give den trygge og klare rammer. 

Adfærdstræning

.

 

Du har sikkert følelsen af at have taget en sød lille bamse med hjem, og det kan være svært at nænne at opdrage den. Det er dog vigtigt ikke at tænke på den måde, da det faktisk er det bedste, du kan gøre for din hvalp.

Hvis du har købt en hvalp her hos mig, har jeg naturligvis allerede introduceret den til renlighedstræning, men det er afgørende, at du fortsætter træningen. Du skal være med til at forme hvalpen til at blive din egen hund.

Hvalpe lærer hurtigt, så jo før du starter træningen af din hvalp, desto bedre.

Det er vigtigt, at du lader din hvalp interagere med andre mennesker, børn og hunde. Dette hjælper med at socialisere den, lærer den korrekt adfærd blandt andre hunde og tillader den at observere deres opførsel. Kontakt med forskellige mennesker og børn er også vigtigt for at vænne den til, at fremmede ikke udgør en trussel.

Det vigtigste, du kan gøre, er at være konsekvent og tålmodig i din træning.

Hvalpen tilegner sig adfærd fra andre hunde, og derfor er det essentielt, at den får mulighed for at møde og interagere med andre hunde. I disse møder vil hvalpen markere sig, kommunikere og gø, selvom der ikke nødvendigvis er noget problem, det er helt normalt. Hvalpen lærer fra de ældre hunde, og hvis hvalpen er for vild, kan den voksne hund selv sige fra. 

Det er afgørende, at de hunde, som hvalpen stifter bekendtskab med i dens første periode, selv er vant til socialisering. Et dårligt møde med andre hunde kan nemlig have langvarige konsekvenser for hundens generelle adfærd og trivsel. 

Når du får din hvalp er det nødvendigt at du fjerner det der er farligt at bide i / du er øm overfor, i de første 2-3 uger. Desuden skal du sikre dig at du har indkøbt en masse lækkert legetøj, som den kan bide i. 

Hvalpe udforsker verden igennem munden, og vil derfor gerne bide i ting, det er en ganske normal del af dens udvikling. Den vil gerne bide når den leger med dig, for at finde ud af hvor grænserne går. Hvis I har en anden voksen hund, vil det ofte gå ud over den. 

Når den bider i dig, skal du sige fra med det samme, når den så stopper, kan i fortsætte med at snakke eller lege. Hvis det gentager sig, så gå væk. Det vigtigste her er at du er konsekvent, så du er til at forstå. 

Når i leger, så brug et stykke legetøj som den kan bide i, undgå at bruge dine hænder, så tror den at det er okay at bide i dem.     

At gø er en naturlig reaktion for hunde og kan have forskellige betydninger: 

  • Hunden kan være overivrig og glad og gøen signalere ønsket om leg
  • Den kan føle sig stresset, nervøs eller truet, hvilket afspejles i gøen
  • Hvis hunden keder sig eller føler sig understimuleret, kan den gø for at tiltrække opmærksomhed og sige “se mig”.
Det er vigtigt at respektere hundens naturlige sprog, men vedvarende og intens gøen kan udvikle sig til et adfærdsproblem, der kræver håndtering. 
En effektiv tilgang til at håndtere gåen er at sikre, at hunden får tilstrækkelig motion og mental stimulering. En træt hund er ofte minde tilbøjelig til at gø og mere tilfreds. Brug af interaktivt legetøj og træning kan også hjælpe med at holde hunden mentalt aktiv og beskæftiget. 
Det er afgørende at lære hunden, at vedvarende gøen ikke er acceptabel adfærd. Dette kan opnås ved at ignorere hunden under gøen og belønne den, når den er stille. Træning kræver tålmodighed og konsekvens, da det kan tage tid at ændre hundens adfærd. 

Separationsangst hos hunde skyldes ofte en intens afhængighed af ejeren og kan resultere i destruktiv adfærd. Selvom det er naturligt for hunde at føle savn efter deres kære, er det ikke gavnligt, når din korte tur i Netto resultere i, at hunden har ødelagt et tæppe, bidt i fodpanelerne, tisset på gulvet eller konstant hylet og gøet siden du gik hjemmefra. 

Den destruktive adfærd forbundet med separationsangst er ikke blot en kilde til irritation for dig, men det er også en form for nød for din elskede hund, der savner dig så meget. Det er ikke dig som ejer der har fejlet, hvis din hund lider af separationsangst, da denne tilstand er meget udbredt og faktisk den mest almindelige mentale udfordring for hunde. 

Derfor er der 7 tips nedenunder, så både hund og ejer bedre kan håndtere separationsangst og trives, selv når du ikke er hjemme. 

Separationsangst manifesterer sig i hundens adfærd gennem depressive, angstfulde og destruktive handlinger som følge af adskillelse fra ejeren. Det er en almindelig fejlopfattelse blandt hundeejere, at symptomer som destruktiv adfærd eller ulydighed skyldes dårlig opdragelse. Oftes skyldes det, at hunden simpelthen er ulykkelig eller stresset over at være væk fra sin ejer. 

Tegn på angst hos hunde inkluderer øget spytproduktion, udvidede pupiller, tung vejrtrækning og rastløs vandring. Andre indikationer kan være manglede lyst til at spise i ejerens fravær, destruktiv opførsel i hjemmet, forbrug af egen afføring eller forsøg på at undslippe indhegninger eller hjemmet. 

  1. Træn din hund i at være alene, selv når du er hjemme

Vælg et rum med en dør og bed din hund om at sidde roligt, mens du lukker døren fra den anden side. Hvis din hund lider af alvorlig separationsangst, kan du begynde med korte intervaller på 5-10 sekunder og gradvist øge tiden over nogle uger, idet det kræver tålmodighed.

  1. Sørg for at give hunden motion før du forlader hjemmet

Hvis din hund oplever separationsangst, er det essentielt at tage den med på en lang gåtur (minimum 30 minutter) hver morgen, inden du forlader hjemmet. Dette kan udmatte din hund fysisk og mentalt, hvilket kan bidrage til en mere afslappet tilstand, hvor den lettere kan sove, mens du er væk. Dette skaber en hund i mental balance og kan have positive effekter på en hund med separationsangst.

Sørg for at tage på en ordentlig lang gåtur med din hund, inden du tager afsted om morgenen. Dette kan hjælpe hunden med at håndtere separationen bedre.

  1. Brug beroligende kosttilskud til hunde

Overvej at anvende naturlige beroligende kosttilskud, der er velegnede til hunde med separationsangst. Eksempler inkluderer Calming Aid-kapsler og Calming Aid-dråber, der begge indeholder essentielle vitaminer, mineraler og næringsstoffer for at berolige din ængstelige hund. Det bedste er, at ingen af disse produkter har bedøvende virkning og samtidig bidrager til din hunds daglige indtag af vigtige vitaminer og mineraler for generel sundhed og trivsel.

  1. Forlad hjemmet uden ceremoni

Hunde er opmærksomme dyr, og at sige farvel kan signalere noget problematisk for din hund. Forlad derfor hjemmet om morgenen uden at sige farvel, især hvis din hund har separationsproblemer. Ligeledes er det vigtigt ikke at overdrive begejstringen, når du kommer hjem igen. Hvis din hund har været ængstelig hele dagen, kan overdreven kærlighed ved hjemkomst forstærke separationsangsten.

  1. Varier dine rutiner

Hunde reagerer stærkt på rutiner og kan registrere, hvis du altid tager dine nøgler, når du forlader hjemmet. Forstyr rutinerne lidt hver dag, så din hund ikke kan forudsige, hvornår du forlader.

  1. Hundesikring af hjemmet

Under træningen for at overvinde separationsangst kan det være en god idé at sikre hjemmet mod destruktiv adfærd. Gem skraldespanden væk, beskyt kabler og sko og møbler. Alternativt kan du oprette en hvalpegård. 

  1. Legetøj og baggrundsmusik

Efterlad nogle legetøj eller en trøje med din duft, som kan hjælpe din hund med at føle sig mere afslappet og minde den om, at du vender tilbage. Fjern stressfaktorer som halsbånd og kæder, hvis din hund ikke kan lide dem, og gem godbidder rundt omkring i huset, så din hund kan “jage” dem, mens du er væk. Du kan også prøve at tænde radioen eller afspille beroligende naturlyde for at hjælpe din hund med ikke at føle sig så ensom.

4L3A5352-1536x1024

Lær din hund at gå pænt i snor

Start med at træn din hvalp fra 8-12 uger

Det kan virke som spild af tid at lære en hvalp, der ikke trækker i linen, at gå pænt i snor. Men det er det ikke. Når hvalpen er helt ny og mest tryg ved at være tæt på dig, har du de bedste betingelser for korrekt indlæring:

  • Hvalpen begår ikke fejl, da den holder sig tæt på dig og lærer hurtigt, hvad der belønnes.
  • Du kan opbygge indlæringen omkring succeser og undgå fejl, da hvalpen allerede har en tendens til at være i nærheden af dig.

“At gå pænt i snor” er ikke kun en lydighedsøvelse, hvor hunden går ved dit venstre ben. Det er en hverdagsøvelse, hvor hvalpen/hunden skal lære at gå tur, snuse og hygge sig i den længde line, du giver den – uden at trække.

Sådan gør du:

  1. Beslut, om hvalpen skal gå på din højre eller venstre side for at undgå, at den går fra side til side og forstyrrer din gang eller vikler sig ind i snoren.

  2. Stil dig ved siden af hvalpen, så den er på den side, hvor du ønsker, at den skal være, når I går. Ros og snak for at gøre den opmærksom på dig og vise, hvordan I begge er placeret i forhold til hinanden. Dette hjælper med at danne et billede af det korrekte opholdssted for hvalpen.

  3. Tag et par skridt fremad, mens du roligt roser og bekræfter hvalpen i at følges med dig. Giv hvalpen en godbid, mens I begge går. Dette gentager processen med at danne et billede og styrker forståelsen og glæden ved at være på den rigtige side af dig.

  4. Gå kun få skridt ad gangen og beløn med godbidder med jævne mellemrum. Stop øvelsen, før hvalpen begår fejl ved at komme ud i stram line.

  5. Gentag punkt 2 mange gange om dagen, i korte sessioner på 10-20 sekunder, hvor hvalpen hele tiden opholder sig på samme side af dig med en løs line.

Udvidelsen af øvelsen inkluderer:

  • Gå flere skridt, inden du afslutter øvelsen.
  • Træn på steder med flere forstyrrelser.
  • Øg tiden mellem godbidder.

Skab gode betingelser for indlæringen:

  • Start træningen hjemme i haven eller et roligt kendt sted uden forstyrrelser for at hjælpe hvalpen med at bevare koncentrationen.
  • Brug lækre godbidder for at sikre, at hvalpen er opmærksom og har en positiv oplevelse under træningen.
  • Opbevar godbidderne i en godbidstaske eller lomme for let adgang.
  • Undlad at holde godbidderne i hånden under træningen, indtil de er nødvendige.

Hvis du lokker hvalpen med godbidder foran dens næse, lærer den ikke at gå pænt i snor, men blot at følge godbidderne, hvilket kan være problematisk senere. Hvalpen behøver heller ikke at kigge på dig for at få en godbid, bare bekræft korrekt adfærd. Lad linen være lang nok til, at hvalpen kan bevæge sig rundt, men undgå en alt for lang line i starten, da det kan gøre kontakt vanskelig, hvis hvalpen bevæger sig for langt væk.

Lydighedstræning

Lær din hund at sidde på kommando, da det er nyttigt i mange situationer, som f.eks. når I krydser veje eller hilser på mennesker. Det giver også ro, når du skal undersøge hundens tænder eller have den i ro mens du gør indkøb. Start med at træne i rolige omgivelser uden line og beløn hunden, når den sætter sig. Øg gradvist afstanden og introducer forstyrrelser. Introducer også et håndsignal og et signalord som “sit”. Træn i korte sekvenser og afslut hver øvelse med succes.

Metode 1: Lokning med godbid

  1. Træn i kendte og rolige omgivelser uden line.
  2. Vis hunden en godbid, hold den over dens hoved og sig intet.
  3. Når hunden sætter sig ned, ros og beløn den.
  4. Gentag øvelsen, og øg gradvist afstanden og forstyrrelserne.
  5. Indfør et håndsignal og signalord som “sit” samtidig med, at hunden sætter sig.
  6. Øv i forskellige miljøer og afslut med succes.

Metode 2: Hunden sætter sig på eget initiativ

  1. Træn i rolige omgivelser uden line.
  2. Vent på, at hunden sætter sig af sig selv, roser og belønner den.
  3. Introducér signalordet “sit” og et håndsignal.
  4. Øv med stigende afstand og forstyrrelser.
  5. Træn i forskellige miljøer og afslut hver øvelse med succes.

Introducer forstyrrelser:

  1. Gå bag en busk og vend tilbage, ros og beløn hunden.
  2. Gå gradvist væk, mens hunden sidder, og bekræft positivt.
  3. Varier træningen ved at sidde i en stol, ligge på gulvet eller have ryggen til.
  4. Øv “sit” på afstand ved at bruge et legetøj som belønning.
  5. Gradvist øg afstanden og forstyrrelserne, og ros hunden, mens den stadig sidder.
  6. Afslut altid med signalordet “fri” efter ros og belønning.

Tilføj signal:

  1. Introducér “sit”-signalet, mens hunden sætter sig.
  2. Brug håndsignal for “sit” for at forstærke kommandoen.
  3. Træn i forskellige miljøer og gradvist øg tid og afstand.
  4. Øv “sit” på afstand med legetøj som belønning.
  5. Afslut altid med signalordet “fri” efter belønning.

Husk at træne i korte sekvenser, undgå at skælde ud, og afslut hver øvelse med succes. Gradvist øg sværhedsgraden, og sørg for at træne i forskellige miljøer.

Lær din hund at dække på kommando, hvilket er nyttigt i forskellige situationer som f.eks. når der er gæster, når en større hund møder børn, eller hvis legen bliver for voldsom. Det er også praktisk, når du møder mennesker eller dyr under gåture eller når du skal håndtere indkøbsvarer, børn eller klapvogn. Træningen kan udføres med to metoder:

Metode 1: Hunden lokkes til at dække ved at følge en godbid ned mod jorden. Træn i rolige omgivelser uden line, og øg gradvist afstand og forstyrrelser. Brug også signalordet “dæk” og et håndsignal.

Metode 2: Hunden guider sig selv til at dække ved at bevæge hovedet nedad, belønning gives, når den ligger ned. Indlæringen kan ske ved at guide hunden fra siddende til liggende position uden brug af godbid. Brug også signalordet “dæk” og et håndsignal.

Tilføjelse af signal og håndsignal:

  1. Introducér “dæk”-signalet, og brug det samtidig med, at hunden lægger sig ned.
  2. Brug håndsignal for “dæk” for at styrke kommandoen. Ros hunden, når den ligger ned, og giv en godbid.
  3. Brug håndsignalet alene, kombiner det med lydsignalet eller brug lydsignalet alene. Træn og vedligehold signalerne, og afslut altid med “fri!”-signalet.

Øg tid og afstand:

  1. Træn i rolige omgivelser, og øg gradvist den tid, hunden skal blive liggende, eller afstanden, du går væk fra hunden.
  2. Gå altid tilbage til hunden og beløn den, mens den ligger ned. Vent med “fri!”-signalet.
  3. Øg tid og afstand begrænset, især når du træner med en lille hvalp.
  4. Skift ikke tid og afstand samtidig under træning, før hunden er sikker i begge dele hver for sig.

Introducer forstyrrelser:

  1. Gradvist introducér forstyrrelser, såsom at gå bag en busk, sidde i en stol, ligge på gulvet eller stå med ryggen til hunden.
  2. Træn også “dæk” på afstand ved at bruge et legetøj som belønning. Gradvist øg afstanden og forstyrrelserne.
  3. Afslut altid med succes og brug sjældent kaldet “fri!” under dæk-øvelsen.

Afdækning på afstand:

  1. Introducér “dæk” på afstand ved at bruge et legetøj som belønning.
  2. Sig hundens navn, vis legetøjet, og kast det til hunden uden at nærme dig.
  3. Gentag øvelsen med forskellig afstand og beløn hver gang. Brug “fri!”-signalet som afslutning.

Husk at træne i korte sekvenser, undgå at skælde ud, og skab succesoplevelser for din hund. Gradvist øg sværhedsgraden og træn i forskellige miljøer.

Indlæring af indkald kræver præcision og god timing fra ejerens side. Det er afgørende at belønne hunden præcist, så den motiveres til at komme hver gang den kaldes, selv når der er fristende forstyrrelser. Positive metoder bør anvendes for at undgå konflikter mellem hund og ejer. Hunden skal have en grundig indlæring med positive metoder for at være motiveret til at komme, selv når andre ting frister den.

Der er forskelle mellem hunde, især med selvstændigt jagende racer, der kan være mindre tilbøjelige til at vende tilbage, uanset hvor positiv indlæringen har været. En hundefløjte er et effektivt indkaldssignal, da lyden er unik, altid positiv, og ejeren bliver mere bevidst om sin rolle i træningen. Alternativt kan stemmesignaler bruges, men de bør være klare og tydelige.

Træningsplan:

  1. Vælg et fast indkaldssignal, f.eks. flere korte fløjt efter hinanden.
  2. Brug hundefløjte eller stemmesignal i træningen.
  3. Beløn hunden med glæde og fantastiske godbidder for at gøre indkaldet til en positiv oplevelse.
  4. Hold konsekvent positiv attitude under træningen.
  5. Anvend fløjtet eller stemmesignalet i forskellige miljøer og øg gradvist sværhedsgraden.
  6. Brug kun godbidder eller legetøj, der opretholder deres værdi specifikt til denne øvelse.

Husk, at indlæring af indkald kræver tålmodighed og konsekvens. Trænning bør altid være positiv for at opretholde en god relation mellem ejer og hund.

Address List